Bioinformatik Dan Biologi Sistem | FAKULTI BIOTEKNOLOGI DAN SAINS BIOMOLEKUL
» PENYELIDIKAN » Bidang Kepakaran » Bioinformatik dan Biologi Sistem

Bioinformatik dan Biologi Sistem

Bidang pengajian bioinformatik melibatkan aplikasi pengetahuan sains komputer dan teknologi maklumat untuk menganalisis, menterjemahkan dan mengurus data genomik dan proteomik yang kian bertambah saban hari, Ia merupakan salah satu komponen penting dalam bidang biologi sistem yang menekankan kajian orgnanisma sebagai satu sistem yang lengkap, yang terdiri daripada komponen-komponen biologi yang tersendiri: daripada molekul ke sel, laluan metaboliknya serta interaksi antaranya. Bidang pengajian ini meliputi pendekatan multidisiplin daripada bioinformatik, genomik, proteomik, biokimia sel dan protein, genetik asas dan lain-lain lagi. Pengetahuan di dalam biologi sistem adalah penting untuk memberi pengetahuan dan pemahaman tentang jaringan gen dan protein yang terlibat dalam isyarat intrasel, komunikasi antara sel dan tapak metabolik sel. Lapangan pengajian ini juga sekarang menjadi asas kepada kebanyakan bidang biologi dan perubatan.

Senarai Pakar

Dr. Zalinah Ahmad